Radicalisme bestrijden met EU-programma Terra Toolkit

20/11/2015

De onrust in Europa houdt aan na de terroristische aanslagen in Parijs. Het lijkt hierdoor belangrijker dan ooit om radicalisering tegen te gaan. Volgens radicalisme expert Arjan de Wolf kun je veel meer doen dan tegen radicalisme te vechten. Met het EU-programma TerRa Toolkit wil hij radicalisme voorkomen.
Het TerRa programma is ingericht om mensen een handvat te geven tegen radicalisme. Het EU-programma wil informatie geven over het herkennen en reageren op
"Met het TerRa programma willen we de voedingsbodem van radicalisme wegnemen" stelt De Wolf. Het programma is met name gericht op de eerstelijnswerkers. "Dat wil zeggen de docenten, jeugdwerkers, wijkagenten, jeugdagenten en jeugdzorg. Dit zijn mensen die dichtbij de jongeren komen die kwetsbaar zijn voor radicalisme."

De Wolf vindt namelijk dat de beste manier om radicalisme te bestrijden is om het zo snel mogelijk te herkennen en misschien wel te kunnen voorkomen. Hoewel dit een moeilijke missie is, is De Wolf gematigd positief. "We zijn op de goede weg, er komt steeds meer aandacht voor het onderwerp en naar mijn idee krijgen we langzaam aan betere grip op de situatie."

Het TerRa programma heeft ook richtlijnen voor ethische omgangsvormen voor journalisten. Volgens de Wolf is dit ook nodig. Hij baalt van de manier waarop de media aandacht aan het onderwerp geeft. "Het is jammer dat er in de media met name aandacht is voor repressieve maatregelen. Je hoort dan van die teksten als ´pak ze het paspoort af´. Dat is vervelend want er zijn veel meer preventieve of zachtere maatregelen."

De oprichters van de TerRa toolkit vragen via filmpjes aandacht voor het onderwerp. Op de terratoolkit.eu kun je meerdere filmpjes en uitleg vinden hoe je zelf kunt leren radicalisme te herkennen en erop te reageren.

dwta

Archief

26/11/2015

Hoe presenteer je je briefing?

20/11/2015 Reinder Smit

Radicalisme bestrijden met EU-programma Terra Toolkit